Колко ще ни струва почивката около 3-ти март?

Хиляди българи ще се възползват от дългата ваканция, за да почиват в някои от родните или чужди курорти. къде ще пътуваме и колко ще ни струва почивката около 3-ти март?


Голямото пътуване започва още в петък през деня. Около 160 000 българи ще се възползват от 4-дневната почивка, за да се насладят на ски или спа изживявания в някои от родните курорти. Около 75 000 пък са тези, които ще почиват зад граница – предимно кратки пътувания към Гърция и Турция.


Нетърпеливи да започнат празника са и пътниците на столичната автогара. Тихомир и Петя потеглят за родната Варна.


„Планирам активна почивка вкъщи”, обяснява Петя.

Още по темата


Проблеми за пристигащите няма. По-трудно е за тези, които тръгват от София.


„Имаме подготвени извънредни автобуси, които очакват да бъдат пуснати в зависимост от натовареността на линиите, главно за големите градове, към които има засилено търсене на билети преди празниците”, обяснява Георги Атанасов – управител на автобусна фирма.


Треска за пътуване има и на Централната жп гара. От БДЖ са осигурили около 9 000 допълнителни места за празниците в 114 влака по най-натоварените направления. За четирите дни почивка се очаква да изхарчим около 35 милиона лева. Хиляди ще почиват и зад граница, а някои ще заложат на патриотизма и ще се отдадат на исторически туризъм.


„Има български патриоти, които организират походи, групи, пътувания”, казва Румен Драганов от Института за изследвания в туризма.


Основно направление са зимните курорти. Повечето хотели там са пълни от няколко седмици. Като този. Резервациите около 3-ти март са предимно от български, македонски и гръцки туристи.


„Голяма част от туристите, който ще посетят нашия хотел следващия уикенд са семейни туристи. Средната цена за нощувка за двама човека и 2 деца е около 200 на вечер”, обяснява Айше Медарова, управител на хотел.


Механите в Банско също са готови да посрещнат наплива от туристи.


„Подготвили сме интернационално меню, също имаме страшно много традиционални ястия - от рода сачове, шпаги”, твърди Асен Асенов - управител на заведение за хранене.


В битката за клиенти механите залагат на различни хитрини. Пламен е викач и черпи всеки турист, който минава покрай кръчмата, с чаша вино.


Освен към планинските ни курорти, българите ще се насочат и към спа и уелнес хотелите.


„Най-добрите цени са пакетните услуги, които са двудневни и тридневни”, твръди Румен Драганов от Института за изследвания в туризма.


Цените варират в зависимост от конкретното място, но най-ниските започват от 180 лева.
Най-много българи се очакват да тръгнат на път в петък следобед и събота сутринта. Тогава трябва да сме и най-внимателни на пътя, за да избегнем инциденти.


Повече по темата гледайте във видеото.