Ще се създаде и "антикорупционна прокуратура"

Нова антикорупционна структура ще проверява високопоставените чиновници. Тя трябва да заработи от ноември 2015 година, става ясно от проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията.

 

Самият проект трябва да бъде одобрен от правителството следващата сряда. Новата структура ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта, съобщава БГНЕС. 

 

Занапред обработката на декларациите на около 6000 високопоставени лица ще става единствено по електронен път. Съдържанието на декларациите ще бъде разширено, с цел подобряване на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния.

 

С промяна в редица закони ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Ще има и "антикорупционна прокуратура", която ще разследва корупционни деяния на служители, заемащи висши държавни постове и ще трябва да заработи преди края на годината.