Досега е ясно, че по схемата са минали поне 17 камиона с цигари

 

Арести на митничари и гранични полицаи - полицията удари голям канал за контрабанда на цигари. В ареста са общо 26 души

 

Досега е ясно, че по схемата са минали поне 17 камиона с цигари. Задържани са два от тях. Единият в Пловдив, а другият на граничния пункт "Капитан Андреево”. Само от тези два камиона щетите за държавата са около 16 милиона лева. 

 

В ареста са почти цялата смяна, която е работила в неделя на пункта – 13 митничари  и трима служители на "Гранична полиция". Те са задържани снощи и тази сутрин. 

 

В неделя сутринта между останалите камиони през "Капитан Андреево” в България влиза и тир, пълен с цигари за 8 милиона лева. Макар че в Турция те са били декларирани, у нас камионът влязъл с документи за бобини. 

 

Това обаче е само част от канала. Камионите са турски, но пътували с фалшиви български регистрационни табели. Задържани са 26 души, от които 13 митничари и трима гранични полицаи.

 

Пътуващите през "Капитан Андреево” шофьори са чували за много подобни схеми и не са изненадани. Смятат, че да минеш без проверка е просто късмет. Експерти и бивши служители на Митница Свиленград коментираха, че това е поредната имитация на акция, от която резултат няма да има. Въпреки че съставът на митницата беше променен в огромната си част през последните години схемите за корупция продължават, твърдят запознати.

 

Само преди два месеца шефът на Митница Свиленград Тодор Караиванов беше задържан с подкуп от транспортни фирми, за да могат камионите им да преминават без проверка. Той беше пуснат срещу гаранция преди седмица. Какъв ще е резултатът от сегашната акция предстои да разберем.

 

Репортер: Димитър Иванов