Тази година вместо чудотворната икона ще бъде носено копие

 

В 8 часа днес ще се проведе традиционното литийно шествие в Бачковския манастир. Всяка година във втория ден на Великден стотици вярващи искат благословия от чудотворната икона на Света Богородица.

 

Този път обаче по време на шествието ще бъде носено копие. Причината е, че обковите на оригиналната икона трябва да бъдат реставрирани. В момента оригиналната чудотворна икона на Света Богородица е на мястото си в съборната църква на манастира и всеки, който желае може се поклони и да вземе благословение от нея.

 

 

Стотици миряни ще извървят пътя до местността Клувията на 2 километра над манастира, където се намира скалният параклис, в който две овчарчета са намерили чудотворната икона в началото на 16 век. От тогава води началото си и самата лития. Твърди се, че иконата е нарисувана от евангелиста Свети Лука, изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата Богородица. 

 

От рано сутринта са започнали да пристигат десетки хора. Чудотворната икона на Богородица ще бъде изнесена. 


"Това е един от най-големите светли християнски празници. И трябваше да дойдем да почетем паметта на този, който даде живота си за нас", споделиха богомолци.