Те недоволстват от допълнителния труд без заплащане

Служителите от охраната на замъка Уиндзор гласуваха в подкрепа на стачка, за да протестират срещу възложения им допълнителен труд без заплащане. Това съобщи синдикатът на служителите в обществените и търговските услуги (PCS), предаде БТА.

 

Такъв протест се организира за първи път в това имение на кралица Елизабет Втора. Замъкът в западната част на Лондон е на 900 години.

 

От общо стотина пазачи в замъка 76 са представлявани от този синдикат. Протестът бе подкрепен от 84 на сто от тях. Ръководството на пазачите, чиито заплати започват от 14 400 британски лири годишно (19 970 евро), изисква от тях да организират посещения на замъка или да превеждат на туристите, без да получават допълнително възнаграждение.

 

Обикновено задълженията на персонала от охраната са да наблюдава обектите (включително произведенията на изкуството) и да помага на посетителите при влизането в замъка, вътре в него и в пристройките.

 

Протестът, който ще започне в края на април, ще бъде под формата на стачка, при която се работи прекалено бавно и възпрепятстващо. Служителите ще отказват, например, да извършват неплатените допълнителни задачи, които се изискват от тях.

 

„Тези верни служители са общественото лице на замъка Уиндзор" и „би трябвало да бъдат прилично заплатени за задължението им да осигуряват на посетителите от цял свят възможност да се възползват изцяло от замъка", изтъкна в комюнике генералният секретар на синдиката Марк Сервотка. 

 

Кралица Елизабет Втора обикновено прекарва уикендите си в замъка Уиндзор, където организира и официални вечери и банкети. Всяка година тя прекарва там и един месец по Великден.