Целта на ДПС е да раздели коалицията, заяви министърът

 

„Пациентът трябва да престане да бъде футболна топка между отделни звена”. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов за "Здравей, България". По думите на Москов зад стените на една сграда трябва да преминава целият процес на лечение на пациента и това е смисълът на сливането на болниците.  

 

"Механизмът на лечение трябва да бъде насочен към комплексен подход. Мисълта е всеки един от нас да може да получи пълноценен отговор за своето заболяване. А не определени структури да си изберат част от това заболяване. В никакъв случай няма да бъдат спестени пари", заяви министърът.

 

"Този, който е решил да се занимава например с онкология, няма да може да феодализира отделен епизод от вашето лечение, само защото така му харесва", уточни той, като допълни, че целта на реформата е зад стените на една сграда да премине цялостното лечение на пациента - от диагностиката до постоперативната терапия. 

 

По негово мнение основен проблем в здравната уредба на България е "раздутата и фрагментирана болнична система". Той посочи, че има масово дублиране на апаратура, специалисти и здравни заведения, което води до изтичане на пари.

 

"Всяка реформа, която променя ояли се структури, е тежка", допълни Москов.   

 

Що се отнася до изказванията на Лютви Местан за разкриването на цялата истина за КТБ, Москов заяви: "КТБ е била дворец за фараони, независимо дали те са били от ДПС, или не. Да подкрепяш решенията, за които така или иначе има парламентарно мнозинство, е все едно да казваш, че слънцето ще изгрее".

 

За атаките на ДПС срещу здравната реформа Москов заяви: "Целта на ДПС не е здравният министър и здравната реформа, а разрушаване на коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок". 

 

По въпроса с депозита на бившия лидер на ДСБ Иван Костов в банката, който от преференциален е станал универсален, така че Фондът да изплати парите му, Москов заяви: „Моля ви, не ме питайте дали Иван Костов, или Коста Иванов е имал депозит в банка. Всеки има право да охранява парите си както намери за добре. Колкото морално и етично е да го направи Вежди Рашидов, толкова морално е да го направи и Костов".