За някои места в столицата тя ще се увеличи до 7 пъти

 

Такса смет ще се изчислява на база площта на имотите както за бизнеса, така и за гражданите. Това пише вестник "Сега", позовавайки се на думи на финансовия министър Владислав Горанов. В момента общините масово определят налога на база данъчна оценка, а до края на март Финансовото министерство трябваше да представи нова методика за изчисление, която да въведе принципа "замърсителят плаща". 

 

Представеният модел е напълно нов за общините. Резултатът обаче ще е същият като при всички обмисляни досега - увеличение на тежестта за гражданите за сметка на тази за бизнеса. Причината е, че сегашният модел на база данъчна оценка, натоварва основно бизнеса и именно той настоява за промяна на методиката.

 

В София за някои граждани таксата ще се повиши до седем пъти, показват първите изчисления по предлагания нов вариант. "От законопроекта става ясно, че в рамките на едно населено място ще има една зона, което означава, че зонирането за тази такса в София ще отпадне", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. В момента е важно в коя зона живее човек, защото от нея се определя данъчната оценка на имота, която пък служи за определяне размера на такса "смет".

 

Още водещи заглавия от днешната преса гледайте във видеото!