Представянето е подготвяно 5 години

Видео: БГНЕС

 

Тази вечер очакваната с голям интерес изложба "Срещи с египетския жрец" с експонати на най- големия музей в света - Лувъра, бе открита в Археологически музей Пловдив, предаде БГНЕС.

 

На откриването присъстваха посланикът на Франция у нас Ксавие дьо Кабан, министърът на културата Вежди Рашидов и местната управа.

 

Пет години е подготвяно първото представяне на Лувъра в България. Изложбата има един безспорен център- статуята на египетския княз и управител Нахтхорхеб, един от най-значимите хора в Египет в 600 г.пр.Хр. Тя бе представена от директора на отдела за египетско изкуство в Лувъра Венсан Рондо. Той изтъкна богатството от информация, която откриват египтолозите в йероглифите- знае се къде точно е живял изобразеният жрец, който е бил и писател и е избирал е короните на царя. Три подобни статуи има в цял свят, едната е в Лувъра, другата - в Историческия музей в Лондон, а третата- в частна колекция. Лувърът я закупува през 1848 година. 22 експоната са подбрани за първото гостуване на Лувъра в България. Сред тях са Книгата на мъртвите, фигури на бог Тот с превъплъщенията му в птица и маймуна, статуя на писаря на фараона.

 

В Пловдив изложбата ще остане един месец, след което ще бъде показана в София. Както подчерта посланик дьо Кабан при откриването, френската изложба е тук в момента, когато в Лувъра е изложбата на тракийското изкуство. Министър Рашидов каза, че следващият голям музей, който ще гостува на България, е италианският Уфици.