Стотици жители и гости на Велико Търново видяха някои от обичаите за празника

 

Стотици жители и гости на Велико Търново се събраха на самоводската чаршия, за да отбележат по традиция празника на билките, слънцето и водата - Еньовден. Малки и големи минаха за здраве под еньовския венец, изплетен от 77 билки и половина – за всички болежки и за болестта без име.


По стар български обичай билките се берат рано сутрин, преди изгрев слънце. От тях се изплита венец, а билките от миналата година се опушват и се хвърлят в реката, за да отнесе водата всички болести.


Гостите на празника в старопрестолната ни столица видяха как се приготвя Пластирът на 12-те апостоли – стара лечебна смес, която помага при алергии. Мехлемът включва 12 съставки, сред които пчелен восък, ленено масло и чудодейни билки.


Еньовден е времето, когато човек може да направи пълното си сливане с природата. Не можеш да откъснеш всяка билка. Намираш прешленчето по цвета и ако успееш да откъснеш билката с леко пукване, тогава тя ти се дава - това е билката за теб. А ако насила започнеш да я дърпаш и тя не се дава, от това лечение няма да излезе”, обяснява билкарят Емил Елмазов.

 

Репортер: Кремена Недялкова

 

Варненци пък отбелязаха Еньовден с народни танци и песни. Деца показаха обичая "Еньова буля", при който с наричания и китки с билки се гадае бъдещето на момите. 

 

 

Видео: БГНЕС