Когато го правите, много вероятно е децата ви също да отвърнат с крясъци

Когато крещите на децата си, това ви прави само обект, предизвикващ изблици на раздразнение. Това също така отправя към децата посланието, че вие не се контролирате. Децата и тийнейджърите, които са с труден характер или се държат предизвикателно, може вече да смятат, че са равни или са над възрастните по авторитет. Когато крещите, много вероятно е децата ви също да отвърнат с крясъци или по друг негативен начин. Крещенето очевидно е непродуктивно и може да се превърне в низходяща спирала, пише сайтът Psychology Today, цитиран от Vesti.bg.

 

Ето няколко неща, които можете да направите, за да крещите по-малко или изобщо:

 

1. Проучете ситуацията
На първо място разберете какво ви кара да искате, да се разкрещите на децата си. Дали се бият? Дали е това, че са разхвърляли играчките си из цялата стая? Какво ви изкарва извън нерви? Идентифицирайте причината и преценете какво може да се направи, за да стане ситуацията по-малко стресираща.

 

2. Обещайте си да спрете да крещите
Идеята да си обещаете да спрете да крещите на пръв поглед изглежда много лесна и безплодна. Ако обаче се ангажирате сериозно да останете верни на целта си да не крещите, най-вероятно ще успеете. Промяната на поведението започва с това да държите себе си отговорен за положителни намерения.

 

3. Говорете по-тихо
Това противоречи на всякакъв инстинкт, но когато се разстроите, говорете по-тихо. Ако говорите със спокойни тонове, то децата няма да има друг избор, освен да се спрат и да обърнат внимание на това, което казвате. Вие оставате спокойни, децата остават спокойни и всички се учат как се слушат един друг.

 

4. Създайте самосъзнание
Ако все още се борите с желанието да крещите, тогава спокойно го споделете с детето си. Кажете му нещо като: "Аз съм разстроен и изпитвам желание да се разкрещя, но знам, че крясъците няма да помогнат и просто ще ни попречат да поговорим за проблема". Споделяйки това, то ви превръща в емоционален треньор, който изгражда самосъзнание.

 

5. Излезте навън
Когато всичко друго се провали, направете каквото можете, за да си тръгнете от дразнещата ситуация. В случай на ескалирали емоции има смисъл да забавите нещата. Когато децата ви подлудяват и чувствате, че сте напът да изгубите контрол, излезте навън, обадете се на детегледачка или просто поемете няколко пъти дълбоко въздух.

 

6. Спрете да сравнявате и бъдете благодарни
Да сравнявате себе си с другите родители или детето си с другите деца просто ви поставя на магистралата към нещастието. Бъдете благодарни на това, което имате и това ще ви направи по-сдържани и ще ви донесе повече самоконтрол. Не забравяйте, че има родители,чиито деца не са толкова здрави и с толкова късмет като вашите и биха се радвали да си смените ролите.