„Бриз 2015” събира в наши териториални води военноморски сили от България, Гърция, Румъния, САЩ и Турция

 

Сблъсък на натовски кораби с вражеска подводница и обстрел при нападение по въздух и вода – този сценарий се разигра в морето край Варна. „Бриз 2015” събира в наши териториални води военноморски сили от България, Гърция, Румъния, САЩ и Турция. Те отиграват съвместни действия при кризисни ситуации – пожар, нападение по вода и въздух, спасяване на бедстващи.


С едновремен залп две фрегати и една корвета влизат в открит бой с вражеска подводница.
Военните демонстрират реакция при извършване на проверка на плавателни съдове и при осигуряване на доставки по въздух.


„Всички планирани мероприятия на море бяха направени, подготвени и изпълнени и ръководени от български военни моряци, всички тези корабни групи, които видяхте на море се командават от български адмирал. Вие се убедихте, че българските моряци знаят как да защитават своето море”, обясни контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС.


„Вярвам, че политическите сили ще удържат на думата си и ще спазят всичко онова, което поеха като ангажимент на последния консултативен скъвет по национална сигурност при президента, където ясно се споразумяхме и е записано – следващата  година бюджетът за въоръжените сили да нарастне на 1,35”, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова