За първи път европейското първенство се провежда в България

 

За първи път в България се провежда Европейското първенство по парашутизъм. Няколко самолета и стотици парашутисти кръжаха цял ден в небето край монтанското село Ерден. 

Още по темата

 

В една от дисциплините „целно кацане”,  парашутистите трябва да докоснат точка, която е голяма точно колкото 20 стотинки. Към тази цел са устремени близо 200 участници от цяла Европа. Сред тях е и 50-годишната Даниел Ферони от Франция и нейните синове.

 

"Аз съм инструктор по парашутизъм от 30 години. Децата винаги са били покрай мен, когато съм преподавала и в един момент решиха, че и те искат да опитат", разказа Даниел Ферони. Тя призна, че още по време на първото си състезание синовете й са показали, че са по-добри от нея.

 

На семейство Ферони, както и на другите участници от общо 17 страни им предстоят още няколко дни на надпревара. Българският отбор засега не се надява да е в челната тройка. "Руснаците, за да дойдат да се състезават, са направили подготовка от 400-500 скока, а ние сме с около 40, но сме на едно добро ниво", твърди Румен Иванов.

 

"Това е скъп спорт и се надяваме чрез Европа да можем да подпомогнем младите хора да идват да скачат, защото застаряваме и имаме нужда от нови попълнения", заяви Ани Стаменова от клуба в Монтана.

 

В началото на следващата година ще стане ясно и дали страната ни ще бъде домакин на Световното първенство по парашутизъм през 2018 година. 

 

Репортер: Биляна Борисова