145 от хората, останали без домове, вече са настанени в общински приют

 

Квартал във Варна на бунт заради ромите от съборените къщи в „Максуда”. 145 от хората, останали без домове, са настанени в общински приют и делят един двор с младежи с увреждания от специализиран учебен център.


Недоволните са категорични, че кварталът им е заприличал на гето. Оплакват се, че и без това инфраструктурата е под всякаква критика.

Още по темата


„Нашите деца играят със страх, защото ромите идват на тумби, заплашват ги, заяждат се с тях. В близкия магазин са влезли цяла група роми, блъскали са се, късали са етикети, крадяли са. Нямаме асфалт по улицата, нямаме осветление, нямаме тротоари, нямаме канализация и в един момент тука се появават над 200 циганина – малко в повече ни идва това”, казва Звезделина Паламудова.


„Това, че са нарушили законите ще има ли някакви последствия или тук ще бъдат на пълен ол инклузив – безплатно пребиваване, безплатна вода, топла храна и така нататък. Защо едно гето ще се премести на друго?”, пита Тошка Атанасова.


От 145-имата, настанени в приюта, 75 са деца.


„Не може тези хора да пребивават в едни двор с мрадежи с умствена изостаналост и инвалиди, в съседство с комплекса на слепите и глухите”, на мнение е Тошка Атанасова.


Засега инциденти няма – нито в приюта, нито извън него. Недоволните обаче вече потърсили полицията, а отговорът бил лаконичен. От общината уверяват, че е договорено, докато новонастанените от „Максуда” са тук, в квартала да има засилено полицейско присъствие.


„Уведомени са, че при нарушаването на вътрешния ред ще бъдат принудително изведени”, обясни Любомира Комитска от Община Варна.


Краен срок за извеждането им обаче няма.


„Всички работим в посока преди старта на новата учебна година това да се случи”, добавя Любомира Комитска от Община Варна.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Искра Урумова