Това може да намали драстично наказанието му

 

Убиецът на 23-годишната студентка Вероника Здравкова във Велико Търново иска дело по съкратената процедура. Това може да намали драстично наказанието му, а близките на Вероника са категорично против. Готвят се и за мирен протест в деня на процеса.  

 

Затова, че е нападнал, ограбил и убил Вероника по особено мъчителен начин Илиян Здравков може да получи доживотен затвор без право на замяна. Служебният му защитник обаче вече е внесъл молба за съкратена процедура по делото, което може да намали присъдата с 1/3.

 

 „Смятам, че е справедливо в случая, когато има пълни самопризнания да не се използва ресурсът на държавата за разпитване на свидетели, за доказване на фактите и доказателствата, които са събрани с експертизите в досъдебното производство”, заяви адвокат Кирил Станчев.

 

„В случая, ако вземат под внимание тези неща, излиза, че нашето дете е по-виновно от него. Защото той има възможност виновния да бъде оневинен, оправдан, но тя няма тази възможност да излезе от гроба и да живее”, коментира бащата на Вероника Трайчо Трайков.

 

Наблюдаващият прокурор по делото заяви за Нова, че най-вероятно в съда ще бъдат разпитвани свидетели и процеса ще се гледа по общия ред. За най-тежко наказание за убиеца на Вероника ще настоява и мирен граждански протест в деня на делото.