Словенските съдебни власти вече го осъдиха на 10 месеца "лишаване от свобода"

Още по темата

Висшият съд в град Любляна и Върховният съд на Словения осъдиха Ярослав Димитров за трафик на крадени автомобили. Той получи наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 месеца. Освен това Димитров трябва да заплати и глоба в размер на 3493 евро, информират от прокуратурата.

 

Писмото с решението на съда е постъпило на електронната поща на 28 август в СГП. От прокуратурата обаче още в същия ден са внесли предложение за адаптиране на наложената присъда към изискванията на българското законодателство. Това означава, че българският съд ще определи какво наказание да изтърпи Ярослав Димитров и при какъв режим, както и каква част от наказанието, изтърпяно в чужбина, ще бъде приспаднато от наложената тук присъда.

 

Припомняме, че на 16 март тази година Ярослав Димитров беше задържан в България, след като беше обявен за международно издирване по две европейски заповеди за арест (ЕЗА). Едната заповед е издадена от съд в Рим за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с манипулиране на електронни устройства на банкомати, а втората – от съдебните власти на Словения за трафик на крадени автомобили, с която е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 месеца.

 

Димитров беше заснет от камерата в гаража на един от потърпевшите. На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как автокрадецът и негов съучастник разбиват два автомобила от столичния квартал "Манастирски ливади". Случката тогава вбеси премиера Бойко Борисов.  

 

"Само в България кражбата на кола се нарича противозаконно отнемане. Защо отнемане, а не кражба? И това, докато не се поправи в закона, а това е в парламента, аз мога по тази тема да се изкажа, че е толериране на крадци", заяви тогава министър-председателят.

 

Съучастникът на Ярослав Димитров, Гюров, е освободен след парична гаранция и забрана да напуска страната заради чистото му съдебно минало.