Консумирането на много спиртни напитки пък увеличава риска от рак

Шведски учени установиха, че жените, които пият до литър бира седмично, са по-малко застрашени от инфаркт. Рискът за тях е с 30 процента по-малък, отколкото за тези, които въобще не пият или пият много повече. 

Още по темата

 

Учените от университета на Гьотеборг са проследили 1500 жени от 1968 г. до 2000 г., като са уточнили какво пият - бира, вино или концентрат, дали го правят ежедневно и колко често. Имало и такива, не опитвали алкохол от 10 години.

 

Учените установили статистически значима връзка между по-голямото количество концентрат (определено като по-често от два пъти месечно) и почти 50 процента по-висок риск от рак.

 

Тези обаче, които пиели бира веднъж или два пъти седмично се оказали с 30 процента по-малко застрашени от инфаркт в сравнение с непиещите въобще и и тези, които пиели по-редовно, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА. Подобен благотворен ефект от виното учените не са установили.

 

Бирата е и любимата напитка на българина: