Един медицински специалист ще отговаря за до 800 ученици

 

В здравните кабинети в училищата и детските градини вече ще може да се осигуряват и по-специфични лекарства за оказване на първа помощ на хронично болни деца, предвижда проект на наредба на Здравното министерство за дейността им. Освен това част от задължителните в момента медикаменти за спешния шкаф на кабинетите ще бъдат сменени, информира в. „Сега”.


Една от основните функции на здравните кабинети е да оказват първа помощ до появата на линейка. Затова и в момента те трябва да имат адреналин, аналгин, витамин С, глюкоза, урбазон и алергозан за алергични реакции, диазепам, дефламол, фенобарбитал, нитроглицерин, деган, спазмалгон и др. В бъдеще препаратите ще се разделят на терапевтични групи - дезинфектанти, продукти за обработка на рани, антихистамини, аналгетици, антиепилептични, за гастроинтестинални нарушения, кортикостериоди, противовъзпалителни.


Освен това за децата с хронични заболявания може да се осигурят и допълнителни лекарства, ако това е посочено от личния им лекар. Целта е лекарят или медицинската сестра в училището или градината да могат да реагират бързо, ако детето има нужда от спешна помощ във връзка със заболяването си. Дали препаратите ще са налични, ще зависи от училището.


Ето и останалите теми в днешната преса:


„Сега”: „КАТ иска да сваля номерата на колите нарушители още на пътя”;


„Сега”: „Румънци обират клиенти по кръчмите”;


„Труд”: „МВР: Махаме синия талон”;


„Дума”: „Четирима от СЕМ пуснаха програма „Кърджали”;


„Труд”: „От четвъртия опит „Атака” осигури кворум на парламента”;


„Стандарт”: „Крият вълчицата Лупи зад по-висок дувар”;


„Стандарт”: „Джон Кери от Кеймбридж подлуди "Слънчев бряг”.


Целия преглед на печата гледайте във видеото.