Причината - вероятност за оказване на миграционен натиск над страната ни

"По междудържавно споразумение на България и Турция, сме взели от Турция петвалентна ваксина. Компонентата за хепатит не е част от тази петвалентна ваксина. Извън нея, тази ваксина е необходима за задоволяване нуждите на задължителния имунизационен календар - за имунизация на новородените и за реимунизация на 6-годишните", заяви министърът на здравеопазването Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

 

Причината да се поддържа на склад тази ваксина против хепатит е свързана с евентуални възможности от миграционен и друг натиск. Ваксината има срок на годност през следващите три години и при кризисна ситуация, може да се използва тази ваксина.

 

"Става дума за ваксина, която Световната здравна организация официално работи и купува, както и УНИЦЕФ. Това не е ваксина, която може и ще бъде част от задължителния имунизационен календар. Ние имаме явила се фирма на търг, която е спечелила поръчка. Ние имаме всички нужни количества спрямо одобрените разрешителни за противохепатитната защита", увери Москов.

 

Министърът е пуснал писмо до Арфарм, за да сезира тяхната етична комисия по този проблем.

 

“Не може поради накърнени икономически интереси, да се всява паника в населението. Това е против етичния кодекс на всяка една фармацевтична компания”, коментира Москов.

 

Относно данъка за вредните храни, Москов даде пример за налагане на данък за четири вида храни има в Унгария. Ние приемаме изцяло матрицата на унгарския модел като доказано работещ модел.

 

"СЗО е направила мониторинг на ефекта от този данък и резултатите показват средно 27% намаляване на потреблението на храни, в които има определени вещества над нормата, която ги включва в рамките на този данък. Освен това Унгария през годините е разширявала обхвата на този данък и е увеличавала ставките, където не е имало достатъчно голям ефект", добави той.

 

“Има много здрава философия в това. Ако аз като родител съм информиран, че това е по-скъпо и има по-евтин заместител, който е по-хранителен и по-малко вреден, но избирам по-скъпото и вредното, тогава аз заплащам за това държавата да може да финансира спортните зали в училищата, различен режим на хранене в училищата и да може да прави масивна, качествена и ефективна превенция на разни заболявания”, коментира още здравният министър.