По традиция фестивалът ще започне с родна продукция

 

10 дни до началото на "Киномания". По традиция най-чаканият филмов фестивал у нас ще започне с българска продукция. Тази година това е черно-бялата лента "Каръци".


Програмата на "Киномания" събира отличниците от тазгодишните фестивали в Берлин, Кан, Венеция и Сънданс. Привилегията да открие форума обаче и този път се падна на българското кино.


„Спомням си преди години се редях на опашка по цели нощи, за да си взема билети за филми, а сега изведнъж "Каръци" открива Киномания”, обяснява Ивайло Христов, сценарист и режисьор на "Каръци".


Ивайло Христов нарича своите „Каръци” смешно-тъжни хора на ръба на оцеляването.


"Каръци"-те са много мили, много смешни и много любими мои хора. Това са хора талантливи, чувствителни, които някак си, абе, не могат много-много да се впишат в пейзажа”, добавя Ивайло Христов.


Досега филмът грабна цели 5 награди от различни фестивали у нас и в чужбина.


Сред 7-те български филма на Киномания е и "Жената на моя живот", в който ще видим актрисата Виолета Марковска в ролята на жена камикадзе.


„Спокойно може да бъде наречен политически трилър. Разказва истинската история на един кюрд в България през 80-те години”, обяснява Владимир Трифонов, програматор на "Киномания".


Специално за киноманите у нас е и премиерата на биографичния филм за живота на създателя на Apple - Стив Джобс.


Фестивалът ще отдаде почит и на легендата Марлон Брандо. Началото на "Киномания 2015" ще бъде дадено на 12-ти ноември.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Ивомира Пехливанова