Причината - поправяни протоколи и нанасяни корекции с химикалка

 

Масови искания за касиране на изборите в цялата страна. Най-често причината: поправяни протоколи и нанасяни корекции с химикалка. България след изборите.


Съмненията за фалшификации се подхранват от многобройни поправки при някои от протоколите. Затова партиите искат касиране на вота в някои градове. Шест формации оспорват изборите в Благоевград. Патриотичният фронт иска да се отменят резултатите в Пловдив. Във Варна АБВ, БСП и Реформаторите искат касиране заради цитирам „грабеж и манипулация на вота”. Левицата ще иска отмяна на резултатите и в София, Ловеч, Видин, Бургас, Елхово. ГЕРБ иска повторно броене на бюлетините в Добрич.


Така изглеждат част от протоколите в някои изборни секции в страната. Сумирането на резултатите в тази секция в Нови Искър е почти невъзможно. Защото в протокола преброените гласове за партиите са като чернова в ученическа тетрадка. Не става ясно дали пуснатите за ГЕРБ бюлетини са 61 или 73. Като и колко точно са гласовете за Атака – 24 или 5. При ВМРО  цифрите се колебаят между 3 и 53.


В друга изборна секция получените гласове за ГЕРБ може да се четат като 124. Въпреки, че под числото 2 първо е записана нула. Това е видно и от първоначално изписания с думи резултат.
От друг протокол на секционна комисия става ясно, че подадените за кандидата на ГЕРБ гласове са 11. В протокола, качен на сайта на ЦИК числото е 112.


Грешките бих ги сложил в кавички. Когато от 11 става 112 за ГЕРБ, ясно е за каква грешка става въпрос. Българският народ плати тежка икономическа и социална цена за демокрацията. А, сега с тези избори се краде и това. Тези избори не са приключили”, коментира лидерът на БСП Михаил Миков.


ГЕРБ не коментират темата с поправените протоколи. От Централната избирателна комисия обясниха, че няма да се занимават със сгрешените протоколи. Административните съдилища по места ще решават споровете, ако партиите подадат жалби за касиране.


„Сроковете, в които съдът трябва да разгледа жалбата, са съкратени. Производство пред съдебната инстанция трябва да приключи до два месеца”, обясни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.


В политическите централи, които имат намерение да оспорят вота, събират доказателствата за съда.


Повече по темата гледайте във видеото.