Пореден изборен рекорд

 

Пореден изборен рекорд. Кметът на кърджалийското село Яребица беше избран с общо три гласа в урната. За него са гласували четирима души, като една от бюлетините е била невалидна. 

 

Какво се случва в село Яребица, колко хора живеят там и какво очакват от новоизбрания си кмет провери екип на Новините на Нова.

 

Черен път води до няколко полусрутени къщи. На пръв поглед единственият признак на живот е едно куче. Някога в селото е кипял живот. На хартия все още жителите на Яребица са над 100, затова и те също е трябвало да си избират кмет. 

 

В къщите обаче живеят общо пет души. Единствената, която е там днес, е 87-годишната баба Педрие. Не чува, говори само турски, а очите й са пълни със сълзи. Баба Педрие е една от четиримата, стигнали до урната миналата неделя. Не може да нахвали новоизбрания кмет.

 

Новите кметства в Община Кърджали след тези избори са 48. С тях общо кметовете вече са 94. Девет от тях са избрани с под 50 гласа.

 

По изчисления на администрацията новите кметства ще струват прескъпо на избирателите. Само в Община Кърджали за заплати и издръжка ще са нужни около половин милион лева годишно. Баба Педрие от Яребица ще продължи да живее както и досега, макар че на сбогуване ни казва, че вече и живот не й трябва.

 

И въпреки че кметства все още няма и не е ясно къде ще работят, до дни новоизбраните кметове на малките населени места ще встъпят в длъжност.

 

Репортер: Димитър Иванов