Разработката е на германски учени

Въшки нападат главите на до 12 милиона души годишно само в САЩ. Премахването им не е трудно - заразеният човек трябва просто да измие косата си със специален шампоан, който убива паразитите, а след това грижливо да се среши, пише "Popular Science", цитиран от агенция "Фокус".

 

Този метод обаче не е напълно ефективен, тъй като шампоанът не може да унищожи яйцата. Наред с това все по-голям брой въшки развиват устойчивост срещу медицинските шампоани.

 

Затова учени от Института „Фрауенхоф“ в Германия са разработили гребен с електрически заряд, който премахва въшките и яйцата им по нов начин.


За разлика от традиционните гребени, през зъбите на този преминава електрически ток с висок волтаж. Върховете на зъбите изпълняват ролята на електроди и доставят къси енергийни импулси в заобикалящия ги въздух. Когато през зъбите тече ток, електродите разрушават намиращите се в близост молекули и ги превръщат от газ в плазма. Електричеството зарежда молекулите с енергия, достатъчна да убие въшка, но не увеличава температурата, което го прави безопасно за хората.


Изследователите са провели обстойни тестове за безопасност и са установили, че гребенът ликвидира въшките в рамките на един ден след еднократно използване. Според тях гребенът би могъл да служи и за обезпаразитяване на домашни животни.