С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено ветото на държавния глава по Закона за военното разузнаване

 

Парламентарното мнозинство бламира президента. С гласовете на ГЕРБ и ДПС беше отхвърлено ветото на държавния глава по Закона за военното разузнаване. Това стана пореден повод за изясняване на отношенията между партньорите във властта. А допълнително масло в този огън наля и ДПС. 

 

Президентът върна Закона за военното разузнаване след личен призив на премиера Бойко Борисов. Причината - така наречената поправка „Бакалов”, която направи сегашния шеф на службата Йордан Бакалов несъвместим с поста. Месец по-късно след вето, разгорещен дебат и гласуване, резултатът остана същия. Защо? Съвсем не се разбра!

 

„Експертните мнения, които бяха давани от експертите в нашата парламентарна група, и това, което имаше днес в пленарна зала, може би колегите са взели своето решение”, коментира Цветан Цветанов.  

Още по темата

 

Въпреки очевидния сблъсък с големия партньор, реформаторите избраха да са тактични. 

 

„Доколкото има разминаване между позицията на премиера и парламентарната група на ГЕРБ, това е далеч извън добрия тон ние да коментираме”, заяви Радан Кънев. 

 

А добрият тон бил скрепен отново на среща с Бойко Борисов. Целта - да се заровят томахавките от изборната нощ.

 

„При разговора ни с министър-председателя наистина имаше извинение, но то беше, защото аз за пореден път изгубих бас заради снощния мач”, заяви Петър Москов. 

 

Докато лидерът на ГЕРБ успокояваше тона с партньорите обаче, заместникът му в партията им се скара. Пред Нова телевизия Цветан Цветанов обяви, че изборните резултати на реформаторите не са за хвалба, а за оставка. 

 

„Ако г-н Цветанов остава на тона си от изборната нощ, очевидно е в тежък дисонанс с останалите решаващи фактори в управлението”, заяви Радан Кънев. 

 

А в и без това напрегнатата ситуация ловко се намеси и ДПС. С призиви за смяна на партньорите в управлението.

 

„Тази сутрин останах с впечатление, че и на ГЕРБ вече им е писнало от това хиперболизиране на повече от скромния резултат на Реформаторския блок”, коментира Лютви Местан.

 

А от своя страна ДПС обеща повече опозиционност. Защото изборите така го задължили.