От 20 до 22 ноември, петък, събота и неделя, в София се провежда петото издание на DiVino.Taste

София отново се превръща в столица на виното. От 20 до 22 ноември, петък, събота и неделя, се провежда петото издание на DiVino.Taste, най-големия форум на българското вино. В зала 3 на НДК ще се съберат повече от 65 изби, за да представят модерното лице на виното в България. Посетителите ще имат възможност да опитат над 500 от най-добрите вина и да се запознаят с хората, които ги създават.

 

Идеята на DiVino.Taste е да покаже пред широката публика, че българското вино заслужава достойно място на световната винена карта.

 

Форумът предлага и програма от майсторски класове и лекции.

 

По време на майсторския клас „Виненият вкус на Балканите: неоткрити тероари” Ирина Софранова ще разкаже за неизследвани територии и тайни за земята, която всички си мислим, че познаваме.

 

Макар и само на няколко часа път с автомобил от големите ни градове, гръцките винарски райони все още остават слабо познати за българската публика. За да представи огромните възможности пред винарството в Гърция, в София пристига професорът по лозарство Стефанос Кундурас.  С дегустация на 10 вина от най-интересните гръцки сортове той ще покаже как изглежда съвременното гръцко винопроизводство.

 

По време на DiVino.Taste ще бъде представен конкурсът Concours Mondial de Bruxelles. Домакин на 23-рото издание ще бъде Пловдив, който ще посрещне над 300 от най-големите имена в света на виното през месец май 2016 година. Конкурсът е известен с това, че от 2006 година насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент и събира едно от най-големите и сериозни винени журита в света.

 

Всеки, закупил си билет за форума на българското вино, може да присъства и на специални лекции.

 

На 21 ноември, от 17:00 часа, в зала 3.1 на НДК, изявеният български шеф готвач в чужбина Емил Минев, ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.

 

На 21 ноември, 14:00 часа, зала 3.1 на НДК Дияна Костовска ще разкаже за традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро, за съкровището Сол, за българското Цвете на солта.

 

Пълната програма на DiVino.Taste вижте тук.