Британският премиер разгледа оградата между страната ни и Турция

 

Във втория ден от посещението си у нас британският премиер Дейвид Камерън заяви, че страните от ЕС може да се поучат от България как трябва да се охраняват границите на съюза. 

 

Премиерът Бойко Борисов запозна британския си колега с организираната от България охрана на границата с Турция. Двамата пристигнаха с хеликоптер на граничния пункт "Лесово" и разгледаха оградата на българо-турската бразда. 

 

Камерън се запозна и със системата за видеонаблюдение  по границата ни. Охраната на българо-турската граница е подсилена с допълнителен брой служители, включително на Фронтекс и специализирани патрули. По данни на МВР, през 2015 година са задържани над 29 000 незаконни мигранти, а над 5 000 бежанци са получили статут. И Камерън, и Борисов са единодушни, че Европа трябва да помогне на Турция, за да се спре мигрантската вълна. 

 

Дейвид Камерън дори подложи на кръстосан разпит пазителите на външната граница на Европейския съюз. Той поиска да знае кога ще е готова оградата по границата и колко хора следят какво се случва на граничната бразда. 

 

Видео: Министерски съвет

 

 

„Важно е Европа да има сигурни външни граници и тук, в България се вижда, че премиерът и правителството са изключително ангажирани с този въпрос", коментира британският премиер Дейвид Камерън. 

Още по темата

 

"България има морска граница, има и сухопътна граница с Турция, която охранява, и смятам, че това е реален пример как нещо, ако е истински приоритет, може да бъде постигнато", каза още той.

 

 Камерън посочи, че е силно впечатлен от ефективността на охраната и коментира, че страната ни може да бъде давана за пример за спазване на шенгенските критерии.

 

"Европейските държави, изправени пред нарастващия мигрантски поток, трябва да се поучат от България как да подобрят външния си контрол”, каза още Камерън. 

 

 

Министър-председателят Борисов изтъкна, че гледаме изключително отговорно на задълженията си като държава-член на ЕС. „С предприетите мерки гарантираме сигурността не само на българските, но и на европейските граждани”, подчерта той.

 

Анализаторите сложиха визитата в графа „част от по-общата стратегия на Камерън“, но уточниха, че сигурно България ще преговаря по социалните предложения на Кралството - да се намалят помощите за мигрантите.


 „Има известна протоколност, но няма сигнал за някакъв проблем или напрежение”, коментира Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.