Те се съхраняват в склад на Здравното министерство

 

Скандал с ваксини. Препаратът срещу хепатит В – „Еувакс” не може да бъде използван в България. Това установи проверка на прокуратурата. 

 

Количества „Еувакс” ни бяха дарени преди време от Турция и стоят на склад. Ваксината досега не е прилагана върху български деца, категоричен е здравният министър Петър Москов.

 

Две ваксини от Турция станаха обект на интерес - „Еувакс”, която стои на склад и не е прилагана върху български деца, и „Пентаксим”, която е задължителна и с нея са ваксинирани хиляди бебета.  

Още по темата

 

Прокуратурата проверявала първата, която е срещу хепатит. 

 

„Тя е на склад за евентуална бежанска криза, природно бедствие. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на тази проверка”, заяви здравният министър Петър Москов.

 

В задължителния имунизационен календар е петвалентната ваксина „Пентаксим”. За нея министърът гарантира, че проблеми няма. 

 

„ „Пентаксим” отговаря на всички изисквания, прилагана е  и ще продължи да бъде прилагана, всичко останало е лъжа и аз гарантирам това нещо на българските родител”", заяви Петър Москов. 

 

Както според лекари, така и според здравните власти, допълнително успокоение е, че петвалентната ваксина се използва в най-много държави в Европейския съюз.