Коментира проф. Камен Плочев от ВМА

 

Джихадисти пускат портокали със спинозна кръв. Такова съобщение е направила македонската телевизия „Сител”. Медията твърди, че в Алжир е открито голямо количество портокали, внесени от Либия, в които е била инжектирана заразена със СПИН кръв. Съобщението е плъзнало неудържимо в социалните мрежи. 

 

В рубриката „Моята новина” получихме снимки на развалени портокали, а подателят на сигнала смята, че опасните портокали са вече и на пазара във Враца. 

 

„Това не е възможно, това не е професионално”, заяви проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести към ВМА. „СПИН не е хранителна инфекция, тя не се предава по хранителен път. Това е кръвна и сексуална инфекция, така че не е възможно. Това е паника, предизвикана от хора, които не са достатъчно компетентни и пускат слухове”.

 

Според професора никой няма да инжектира със зараза портокал по портокал или домат по домат. 

 

Много лесно могат да инжектират някаква зараза в едно лице камикадзе и да го пуснат в тълпата с имигранти или на един стадион. Така ще зарази много повече хора”, обясни проф. Плочев. 

 

Що се отнася до имигрантите и дали те представляват биологина заплаха, професорът предупреди, че да, защото нямат необходимите хигиенни условия, когато идват на големи групи. Същевременно по пътя си могат да заразят храни и вода.

 

Има ли умишлено заразяване на храни в световната история и опасни ли са мигрантите – гледайте във видеото

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес