Гостите могат да видят изложбата "Безсмъртието на българския дух"

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента. Сред тях бяха ученици от клубовете „Млад възрожденец” от София, които са специални гости на законодателната институция. 

 

Инициативата е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

 

"Очаквам много граждани да посетят Народното събрание. Видях, че още при отварянето на вратите тук имаше млади хора, ученици и деца”, коментира Цачева.

 

"Вярвам, че бъдещето на нашата държава е в ръцете на децата. Те трябва много да се готвят, да четат, да знаят и много истински да обичат родината си”, посочи още председателят на парламента. 

 

В Деня на отворени врати гостите разглеждат изложбата „Безсмъртието на българския дух”, посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

 

Припомняме, че и президентската институция отвори врати с изложба: