Какво е кашлицата да е заплаха за живота ти

 

Муковисцидозата е едно от най-разпространените редки заболявания у нас. Болните в България са 220, а проблемите пред тях - много.

 

Болестта е малко позната. Диагностицирането й е трудно. Специалистите са малко, а парите от държавата са недостатъчни. Но истинските проблеми настъпват, когато  болните станат пълнолетни. Тогава държавата почти се отказва от лечението им. 

 

Какво е кашлицата да е заплаха за живота ти? И заплаха да е кихането в стаята? 27-годишната Нели е болна от  муковисцидоза. Научила се е на оцеляване. 
 

"Муковисцидозата е една постоянна пневмония. Това е една непрекъсната кашлица. И се правят много лоши инфекции", разказва тя. 


От същото заболяване страда и 10-годишната Мехтап. И като останалите 219 души, болни от муковисцидоза, носи заболяването по рождение. И завинаги.  
 

Държавата поема повечето разходи по лечението на Мехтап, защото е дете. При Нели обаче не е така. В момента, в който болните навършат 18 години, държавата ги изоставя. Но болестта не. 
 

Лечението на един пациент излиза от 3 000 до 5 000 лева, а касата плаща 900 лева. И още проблеми - специалистите, които разпознават рядкото заболяване, са малко.   

 
Основният проблем на болните и техните семейства са парите. Те имат нужда от тях, за да живеят. Да имат работа е наложително, но понякога невъзможно, защото на фирмите не им трябват хора, на които им се налага да отсъстват често. Омагьосан кръг. 

 

И за да не умират млади в България, повечето заминават на Запад. Там лекарствата са безплатни, не те връщат от болницата и където да си болен не означава, че си обречен да умреш. 
 

Стажант-репортер: Владислава Тричкова