В понеделник медици от Ловешката болница заплашиха с колективна молба за напускане

МБАЛ Ловеч ще бъде преструктурирана, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

 

В края на 2014 г. правителството завари МБАЛ Ловеч в изключително тежко състояние.Още през 2013 г. болницата е декларирала над 750 000 лв. задължения. Поради тази причина болницата остава без газ и мазут за отопление.

 

През 2015 г. министерстовото превежда за капиталови разходи на болницата 800 000 лв. Срещу това министерството изисква екипът на МБАЛ Ловеч да изготви план за преструктуриране.

 

Предложението за преструктуриране на болницата вече е постъпило в министерството и ще бъде разгледано в началото на март.

 

Припомняме, че в понеделник медици от Ловешката болница заплашиха с колективна молба за напускане, ако ръководството не подаде оставка. Причина за недоволството им са мерките за икономии, с които се съкращава персонал в пенсионна възраст и се сливат отделения. Икономиите се правят заради огромните дългове на болницата. Тя има да връща повече от 3 млн. лева.  


Затягането на коланите предизвика гнева на персонала и го изкара на протест. Медиците обвиняват сегашното ръководство за финансовия колапс и настояват то да си ходи.


Освен съкращенията, които няма да засегнат единствено лекарите, ръководството на болницата слива и отделения. Затова и медиците искат структурите на лечебното заведение да  се запазят.
В протеста на медиците се включиха и пациентите. Сметките показали, че реформата в болницата щяла да спести около 50 000 лева.


Протестът се пренесе и пред кабинета на ръководството с викове за оставка. А то изрази готовност да си отиде.