Това откритие може допълнително да усложни усилията за ограничаване на заразата

Бразилско проучване установи, че и друг вид комари, много по-разпространен от познатия преносител на вируса Зика, може да предава заразата, предаде Ройтерс. 

Още по темата

 

Това откритие може допълнително да усложни усилията, които се предприемат за ограничаването на болестта. Комарът от вида Aedes aegypti беше идентифициран като първоначалния разпространител на инфекциите Зика, свързани с хиляди аномалии на новородените в Бразилия и други страни в Южна Америка и Карибския басейн, съобщава БТА. 

 

Но бразилски учени установиха, че са могли да инфектират в лабораторни условия и вида Culex quinquefasciatus. В Бразилия той е 20 пъти по-разпространен, в сравнение с Aedes aegypti.

 

Тестовете са били проведени в Ресифе от учени към спонсорираната от правителството фондация "Освалдо Крус". Те инжектирали 200 комара от разпространения вид с инфектирана със Зика кръв на зайци. Вирусът се разпространил в кръвта на насекомите и в техните слюнчени жлези. Това означава, че те лесно могат да разпространят заразата след ухапване.

 

Преди повече от месец Световната здравна организация обяви Зика за глобална заплаха.