Мотивите на Конституционния съд не успяха да обезкуражат здравния министър.

 

Здравната реформа се отлага с няколко месеца. Това заяви в студиото на „Здравей, България” здравният министър Петър Москов. Той обаче беше категоричен, че реформа ще

Още по темата

има и в бъдеще заболяванията ще бъдат разделени в „основен” и „допълнителен” пакет.

 

Мотивите на Конституционния съд не успяха да обезкуражат здравния министър. И днес той защити своята реформа. Според него -  разделянето на основен и допълнителен пакет е задължително. Смисълът на основния пакет е да не доплащаме за лечението на болести, от които умираме или които водят до инвалидност. И така здравето на пациента да не зависи колко богат или беден е той. А в допълнителния пакет ще са само заболяванията, които могат да бъдат отложени. Това обяснение обаче не успя да успокои нито пациенти, нитос лекари.

 

Емил Христов вече е с нова тазобедрена става. Поставили му я в ломската болница. Мъжът бил с болки и едва ходил, затова не можел и да чака. Според лекаря му обаче, новата здравна реформа би причисилила операцията на Емил към допълнителния пакет. Според ортопеда доктор Красимир Кръстев в дадения случай медицинските показатели са ясни. А те сочат, че операцията не трябва да се отлага толкова дълго. 

 

Същевременно, министър Москов беше категоричен, че в основния пакет няма да има пропуски. И няма да се съди според заболяването, а според състоянието на пациента. А ако то е тежко – не само че ще ни лекуват веднага, но и няма да се налага да доплащаме – както е сега.

 

"Касата ще поеме пълноценно здравноосигурен гражданин, без значение дали може да доплати 50, 100 или 1000 лева. Без да има значение дали сме бедни или богати", посочи Москов.
 

И така парите, с които разполага дадена болница, ще отиват за неотложните случаи. А другите – като Емил - ще чакат:

 

И все пак, дори и да не попадне сред спешните пациенти, Емил би имал и друга възможност да получи бързо лечение. Ако си плати. 

 

А иначе здравният министър защити и друга своя идея - да влизаме в болница и аптека с пръстов отпечатък.