Ясен Савов и Веселин Овчаров ще се опитат да изминат над 400 км с един полет

Пилотите Ясен Савов и Веселин Овчаров се готвят да подобрят европейския рекорд по парапланеризъм. Двамата са приятели от деца и вече близо 20 години се занимават с екстремния спорт. Това лято те ще атакуват рекорда по прелетно летене, като трябва надминат досегашното постижение от 420 километра.

 

Първи своя опит ще направи Весо през месеците юни – юли, а след него в края на август ще излети и Ясен.

 

„За жалост програмите ни са много натоварени и не се засичаме, за да можем да го направим заедно, но и така преживяването ще си заслужава“, разказва Весо.

 

И двамата ще излетят от Добрич, като целта им ще бъде да летят поне девет часа без прекъсване.

 

„Ще следим времето, защото то е много важно за целите на подобен полет. В момента, в който видим, че е подходящо, ще направим и опита“, разказва Ясен.

 

За разлика от предишните полети, които стартират около обяд, Ясен Савов ще излети сутринта, около 10:00 ч. и ще се задържи в небето до залез, около 19:00 ч. За начинанието няма предвиден специален екип, разчита на приятели, защото в този спорт трудно се намират спонсори.

 

„През годината работя и с парите успявам да си плащам за участия в състезания, както и за подобни опити. Надявам се един ден и на тези спортове да започне да се отделя заслуженото, защото летенето е велико преживяване. Виждам как се случват нещата по света, там наистина се обръща внимание на парапланеризма“, завършва Ясен.

 

В спорт, доминиран от Франция и останалите алпийски страни, Ясен Савов е първият източно-европеец, носител на титлата европейски шампион. През 2012 година той печели отличието в "коронната" дисциплина прелетно летене (cross country). „Адски съм горд от тази титла, защото успях да победя най-големите в този спорт и то на техен терен - във Френските Алпи“, споделя Ясен. Освен това той е заемал всички места от почетната стълбичка в състезанията от Световната купа по парапланеризъм, а също така е рекордьор на България за най-голям затворен триъгълник с парапланер. Савов е смятан и за един от най-бързите в света, като по време на състезания се сдобива с прозвището "Mister Speed".

 

Весо Овчаров пък е единственият професионален акропилот в България и единственият официален атлет на Red Bull от България. Световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон заедно със сръбския си колега Петар Лонкар през 2013 година, по време на първото издание на XPoint festival в Приморско.

 

Весо има световен рекорд по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата „инфинити тъмблинг“ заедно с Петар Лонкар (Сърбия) и Ондрей Прочазка (Чехия) за първи път в историята на параглайдинга, пред очите на летяща с балони публика в - Кападокия, Турция.

 

Тримата атлети изпълняват фигурата цели 126 пъти в абсолютен синхрон. Центробежните сили, които влияят на човешкото тяло при тази въздушна маневра, достигат до 7G, което неслучайно я нарежда на първо място по сложност в този спорт. През 2015 г. е поканен като състезател в поредното издание на World Air Games, в Дубай – което е огромно признание за световното му ниво като атлет. Там Весо се състезава в две отделни дисциплини: индивидуална акробатика и синхронна акробатика.