Това заяви американският президент Барак Обама

Ясни са имената на 49-те жертви при масовата стрелба в американския град Орландо. Няма доказателства убиецът да е получавал заповеди от ИДИЛ - но се оформя нова версия - нападателят може би е бил хомосексуалист, който не е искал да приеме този факт. 

 

По темата
 

Само за секунди партито в нощния клуб “Пулс” се превръща в касапница. 25-годишната Аманда Алвеар снима началото на атаката и първите изстрели. Нейният приятел Хосе Гарсия е с нея до самия край.

„Бяхме много близо, рамо до рамо. Чух изстрели и усетих миризмата на барут. Бяха изстрели - един след друг, един след друг”, спомня си Хосе Гарсия, оцелял при атаката срещу нощния клуб. 

 

Един от куршумите убива Аманда. Когато Омар Матийн открива огън в клуба, вътре има над 320 души. Много от тях търсят убежище в тоалетните – Матийн се насочва натам.

„Хората идваха в тоалетните и ние просто се тъпчехме там. Аз бях на пода, всики бяха на пода и хората прииждаха и общо взето бяха върху мен”, разказва Ричард Ейкън, оцелял при атаката срещу нощния клуб. 

Там се крие 30-годишният Еди Джъстис. Той праща есемеси на майка си. Еди и много други не оцеляват.

Сега властите трескаво се опитват да разберат защо мъжът, който е искал да стане полицай, ще влезе в историята като виновника за най-смъртоносната масова престрелка в Америка.

„Убедени сме, че убиецът се е радикализирал, а до известна степен и чрез интернет”, казва Джеймс Комни, директор на ФБР. 

Появи се и нова версия, че стрелецът може да е бил гей, който е отказвал да приеме този факт. Посетители на клуба разказват, че той често е ходил там и бил добра компания.

Други твърдят, че са виждали негов профил в гей приложения. Бившата му съпруга също намекна, че това е възможно.

Репортер: Ясен Дараков