Това се случило през 2015 година в открит басейн

Варненски свещеник беше осъден за блудство на публично място с 13-годишно момче. 73-годишният протойерей Янко Янакиев от храма „Св. Димитър Солунски“ в квартал „Владиславово” получи условно наказание от Районния съд в морската столица, съобщава Дарик радио. 

Янакиев и детето се познавали от дълго време.  За момчето се грижела баба му, която редовно го водела в храма.  Момчето често помагало в църквата като подреждало свещи, участвало в литургии, учило молитви и църковни песни. Отец Янакиев пък му давал храна и дребни пари, а понякога за рождени дни му купувал и подаръци.

По темата

На 30 януари 2015 г. свещеникът купил храни и лакомства и завел детето в открития топъл минерален басейн в курорта „Св.св. Константин и Елена“. Там започнал да блудства с него, но бил забелязан от други посетители, които извикали полиция.

Делото срещу Янакиев се гледа при закрити врата, като бяха разпитани множество свидетели и вещи лица. Съдебният състав наложи на свещеника наказание от 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 4 години. Подсъдимият е с чисто съдебно минало.

Янакиев беше осъден и да заплати обезщетение от 2000 лева на пострадалото момче за претърпени неимуществени вреди. Присъдата може да бъде обжалвана.

Източник: Dariknews.bg