Мария беше задържана за 72 часа

Протест пред Съдебната палата в Стара Загора в подкрепа на момичето, което твърди, че е убило изнасилвача си. Очаква се да дойдат нейни приятелки, както и класната ръководителка на Мария.

Припомняме, че в понеделник 18-годишната Мария е била в дома на Богдан Динев, когато той ѝ посегнал. За да се защити, момичето взело джобно ножче и наръгало няколко пъти мъжа. Впоследствие той починал от кръвозагуба.

Мария беше задържана за 72 часа. По-късно днес тя беше освободена от следствения арест срещу гаранция от 500 лева. Семейството няма пари да плати гаранцията, затова адвокатът на Мария ще я поеме. Момичето е с променено обвинение - от умишлено убийство в причиняване на средна телесна повреда с последвала смърт. Според прокуратурата няма данни за изнасилване.

Неофициално се говори, че доста от жертвите на изнасилвача се страхуват да говорят. Засега прокуратурата се въздържа от коментар.

По темата

Момичето няма противообществени прояви и не е осъждано. Ученичка е в елитно училище в Стара Загора и с отличен успех е завършила учебната 2015/2016 година. Тя работела в заведение след навършване на пълнолетието си, за да подпомага семейството си в издръжката. Именно на работното ѝ място пострадалият е осъществил контакт с нея.

„Мария ми разказа, че на 25 юли е отишла до дома на Богдан. След това тя е била заключена в дома му и са започнали насилствените действия. Това е учебникарски пример за неизбежна отбрана – борила се е за живота и честта си. Призовавам прокуратурата незабавно да я освободи”, коментира за NOVA адвокат Валентин Димитров, който е поел защитата на Мария.

По думите му с него се е свързала една от жертвите на Богдан, която преди години скочила от четвъртия етаж.

„Тя каза, че ще разкаже своята история”, поясни адвокат Валентин Димитров.

Повече по темата гледайте във видеото.