Новото място за разполагането на арсенала е румънската база „Девеселу”

САЩ са започнали да преместват в Румъния арсенала от ядрени оръжия, разположен на територията на Турция. Това съобщава EurActiv, позовавайки се на два независими източника.

Според единия от тях прехвърлянето е голямо предизвикателство от техническа и политическа гледна точка.

„Не е лесно да се преместят повече от 20 ядрени оръжия”, посочва източникът на EurActiv, пожелал анонимност.

По темата

Това е очевиден знак за влошаването на отношенията между Вашингтон и Анкара. Изглежда американските военни вече не разглеждат Турция като достатъчно сигурен съюзник.

По непотвърдени официално данни, изнесени в наскоро публикуван доклад на центъра „Симсън” (Simson), в авиобазата „Инджирлик” в Турция, на близо 100 км от границата със Сирия, от времето на Студената война са разположени около 50 единици американско тактическо ядрено оръжие.

След опита за преврат от 15 юли турските власти арестуваха командващия базата по подозрения за връзки с метежниците и временно забраниха полети на американски самолети от и до „Инджирлик”.

Другият източник на EurActiv, също пожелал анонимност, съобщава, че новото място за разполагането на ядрения арсенал, е румънската база „Девеселу”, близо до град Каракал, където се намира и американският противоракетен щит, който разгневи Русия.

От румънското външно министерство категорично отрекоха информацията. Обичайна практика е обаче всякаква информация, свързана с ядрени оръжия, която е изтекла в медиите по неофициален път, да бъде отричана.

Външните министерства на САЩ и Турция са отказали коментар на запитването на EurActiv.