Държавата търси съдействие и от хората в пограничните села

Натиск по границите ни. Мигрантите стават повече и, според властите, по-агресивни. Сега държавата търси съдействие и от хората в пограничните села. Има ли там притеснение от мигрантския поток?

В Малко Търново напрежение сред населението няма, въпреки, че местните виждат денонощно групи мигранти. Не влизали в града, търсели пътеки в околностите.

„И камиони тук с военни зилове отиват и ги взимат и курсове. Снощи, например, имаше около 4 или 5 курса съм броил снощи”, обяснява мъж от Малко Търново.

„Минават си, хич не им пука. Нищо не им правим, не сме видели нещо лошо”, обяснява Васил.

„Нали има Гранична полиция и ни пази. Спим спокойно”, казва Ненчо.

По темата

Въпреки това от МВР предупреждават, че има първи признаци за изменение на профила на мигрантите.

„Обезпокоително е ,че има регистрирани от нас форми на агресия във бежанските центрове”, обяснява главният секретар на МВР Георги Костов.

И още - задържаните у нас чужденци все по-често идват от райони, които са извън зоните на военни конфликти. Вече са регистрирани няколко случая на увреждане на оградното съоръжение по границата ни с Турция. Пробиви няма, а щетите са отстранени.

„Кой ще я поддържа тази ограда, защото е много важно кой ще я поддържа. Ако една година тая ограда няма поддръжка, тя ще буреняса и ще стане като стария клон”, на мнение е кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Засега остава успокоението, че когато оградата бъде окончателно довършена, и преодоляването й, и опитите да бъде разрушена ще бъдат спрени. А сред задържаните до момента каналджии, няма българи.

„Към настоящия момент е характерно, че тези групи се сформират на територията на Република Турция с водачи - чужди граждани, а не българи”, обяснява Стоян Иванов от Гранична полиция.

МВР моли кметовете и жителите на пограничните села за помощ - да подават сигнали на  спешния телефон 112, ако забележат групи бежанци. И съветват - хората да не опитват да ги задържат сами.

Репортер: Цеца Алексова