Държавният глава публикува обръщение за празника

Българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението”. Това заявява президентът Росен Плевнелиев в обръщение по повод празника. 

По темата

Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси”, се казва още в обръщението.

"Нека съхраним и предадем на потомството най-важните поуки от бурните дни на 1885 година - в наситения с изпитания свят единствено заедно, с обединения потенциал на целия народ, можем да вървим напред, да покоряваме най-стръмните върхове и да изпълним и най-отговорните национални задачи", призова той и добави:  

"С благодарност и преклонение в цяла България отново ще прозвучат имената, проправили пътя на нашето Съединение. Ще си припомним онези неуморни радетели, които със смелост и себеотрицание, с мъдрост и мяра подготвиха неговото навременно осъществяване и защитиха това свято дело на бойното поле. Нека тяхната решителност и безкористност ни дават сили в стремежа да изградим модерна и просперираща България".

Българите са надживели много империи и България ще продължи да я има, въпреки всички премеждия”, каза в своето послание по повод празника премиерът Бойко Борисов.