Според него Европа не трябва да се дели по отношение на проблема с мигрантите

„За европейските страни, включително за България, няма друг изход или опция да имаме някаква роля в световната политика, ако не се придържаме към ЕС”, заяви Симеон Сакскобургготски в интервю за БГНЕС. Според него страната ни трябва да подкрепя с всички сили и възможности Съюза по отношение на проблема с мигрантите и призова да се спре с негативизма.

„Виждайки ситуацията можеше да се допусне, че би се случило. Въпросът е да се справим по един справедлив начин, защото това са стотици хиляди, ако не и милиони жертви на тази ситуация, които трябва в даден момент да си намерят мястото”, на мнение е той.

„Трябва да погледнем и колко работни места и други възможности съществуват в ЕС, където биха могли да се пласират много хора. Това също е нещо, което изисква време и поради опасността от тероризма веднага се включват и други пречки за по-ефективно или бързо справяне с подобна криза”, коментира Сакскобургготски.

„И в други моменти е имало такива огромни количества бежанци, както навремето от Палестина, а след това от Ирак. Има неща, които са били преодолени, но за момента трябва да се опитаме по всякакъв начин да се намери едно решение и най-вече да не се делят страните на за, про, по-щедри, по-нежелаещи. Всяка страна трябва да разбере, че единствената полза и интерес, който има, е да действат като една цялост и организация, какъвто е самият ЕС”, заяви още бившият министър-председател.

Според него Европа ще се справи с проблема с мигрантите.