Прокуратурата в Пловдив поиска отстраняването от длъжност на Ради Минчев

„Това е политическа репресия заради президентските избори. Искат да ме дискредитират на местно ниво преди президентските избори. Не разбирам много от политически игри, но това е изводът, който съм си направил”, заяви за „Здравей, България” кметът на Перущица Ради Минчев, който бе задържан от полицията с обвинение за получен подкуп.

По темата

По-късно обаче той беше освободен срещу 10 000 лева гаранция. Съдът не намери достатъчно доказателства по основното обвинение за взет подкуп. Имало обаче данни за длъжностни престъпления. Срещу 10 хиляди лева от ареста излязоха и другите двама, задържани заедно с Минчев. Мотивите за по-леката мярка са чистото съдебно минало на обвиняемите.

Междувременно Окръжната прокуратура в Пловдив поиска отстраняването от длъжност на Ради Минчев. Причината – да се избегне опасността да злоупотреби със служебното си положение и да повлияе на свидетели, както и да укрие документи от значение по делото.

Ради Минчев видя политически капан в задържането му.

„Няма никакъв поискан подкуп. Това мое задържане е опит да се осуети по-нататък работата с европейски проекти. До седмица трябва да бъдат входирани няколко проекта по Програмата за развитие на селските райони. Моето задържане също се отразява на това нещо. В момента ние сме притиснати до стената. Но след това интервю аз ще се кача и ще заема стола си и смятам със същото темпо да довърша нещата, които сме започнали, с цел просперитета на нашия град”, категоричен бе Ради Минчев, който поиска бърз процес в съда.

По думите му всичко по въпросния проект било наред документално.