Задържани са и петима общински служители

Арестуваха кмета на Перущица Ради Минчев при акция на полицията и ДАНС в града. Градоначалникът е бил задържан около 8.00 часа тази сутрин в сградата на Общината, в момента, в който е отключвал кабинета си. 

Заедно с Минчев в ареста за 24 часа са изпратени и още петима общински служители, сред които и главният инженер и юрист-консулта на Общината. 

По темата

В рамките на акцията са претърсени три адреса в Перущица и 16 адреса в Бургас, Плевен и София. Единственото, което към момента съобщават от прокуратурата е, че става дума за разследване на корупционно престъпление. 

NOVA научи от свои източници, близки до разследването, че става дума за съмнения за злоупотреби с европейски средства по два проекта на Общината.

Срещу кмета на Перущица в "Икономическа полиция" са подадени два сигнала за длъжностно присвояване. Единият е, че е подарил 10 000 тона желязо за 5000 лева на строителната фирма, ремонтирала Историческия музей. Вместо парите да отидат в общинската хазна, са преведени по сметката на частното дружество. 

Вторият сигнал е за това, че кметът е ощетил Общината с 30 000 лева при строителството на многофункционалната спортна зала в Перущица. Минчев платил на консултантите 72 000 лева, а по проекта били предвидени 42 000 лева. 

Ради Минчев е втори мандат кмет на Перущица, издигнат от Реформаторския блок-ДСБ.  Засега срещу Минчев и подчинените му не са повдигнати обвинения.

 Репортер: Благой Бекриев