Според прокуратурата неизгодна сделка е причинила щети са за 77 млн. евро

Софийската градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за неизгодна сделка, свързана с АЕЦ „Белене”. Според обвинението щетите се равняват на повече от 77 млн. евро.

По темата

Като обвиняеми са привлечени Любомир Велков и Мардик Папазян. На 28 ноември 2007 г. двамата сключват „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ с „Атомстройекспорт“. Общата стойност на сделката е 205 млн. евро.

Според прокуратурата с този договор двамата обвиняеми са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. Става въпрос за сумата от 77 172 475 евро.

Неизгодната сделка е сключена без двамата обвиняеми да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие, какъвто е законът.

Любомир Велков и Мардик Папазян са с взети мерки за неотклонение „Подписка“.

Освен това двамата не могат да напускат страната, съобщи по-късно на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Тя посочи също, че при определяне на тази мярка прокурорите не се съобразяват с размера на щетите. Двамата обвиняеми са заявили, че не разбират обвинението.

Относно това, защо сега се повдига това обвинение след като договорът е от 2007 г. и няма ли опасност да изтече давността, Арнаудова обясни, че няма опасност за давността.

Престъплението, за което е повдигнато обвинение, предвижда наказание от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Обикновената давност е 10 г., а абсолютната давност за наказателно преследване, в случая е 15 г. Прекъсната е давността за наказателно преследване с повдигането на това обвинение, като разследването е започнало от 2014 г. и към този момент прокурорите са събрали необходимите доказателства за да повдигнат това обвинение.

„Забавянето на повдигането на обвинение", обясни още Арнаудова, „е, защото разследването е изключително сложно. Изисквани са множество документи, времето когато е била извършена сделката до настоящия момент е твърд дълъг период, което допълнително е забавило разследването, но доказателствата са достатъчни".

Относно привличането на нови обвиняеми, Арнаудова посочи, че разследването продължава и в следващите седмици от Софийска градска прокуратура са планирали и други следствени действия срещу други длъжностни лица, но не можа да съобщи повече подробности, като заяви единствено, че се отнася за длъжностни лица и за престъпления по служба.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си