Предложението се обсъжда в парламента
Квоти в магазина за български и вносни хранителни продукти. Това обсъжда парламентарната комисия по земеделие.
Идеята е по рафтовете в големите вериги да има точно съотношение на чуждата и българска стока, за да се защитят нашите производители. 70% от млечните продукти ще трябва да са произведени в България.
Ако искаме да си купим плодове и зеленчуци пък - родното производство трябва да е половината от предлаганата стока в магазина през лятото и една трета - през зимата. При месото и колбасите - предложените изисквания са за 25% произведени в България продукти. При пилешкото - 5 от 10 предлагани пилета трябва да са отгледани у нас.
Сериозни изисквания се готвят и за щандовете за вино и алкохол - където идеята е 75% от бутилките по рафтовете, да бъдат произведени у нас.
Промените ще засягат само търговските обекти с годишен оборот над 2 милиона лева. А при нарушение – им готвят и жестоки санкции - 10% от годишния оборот на продуктите от групата, чието съотношение не е спазено. Засега, хипермаркетите приемат с мълчание идеята на депутатите.
Появи се и още една идея - български да се нарича вече само този продукт, който е направен от българска суровина. И тук обаче икономистите виждат проблем - че произвеждаме по-малко, отколкото изяждаме. Те пресмятат, че няма как всяка луканка да е само от българско месо, защото потреблението на месо например е 4-5 пъти по-високо от това, което произвеждаме у нас.