Разследват причините за замърсяванията на въздуха в града

Сероводород над нормата установиха пробите на въздуха в Разград. Хората там се оплакват от обгазявания от седмици. Заради недоволството екоинспекцията изпрати мобилна

По темата

лаборатория.

Аз се намирам в мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, която вече трети ден е Разград, за да провери многобройните сигнали за лошото качество на въздуха в града. Замърсяване над нормите е имало и снощи.

И докато неговият източник все още се търси, то за лошия въздух миналата седмица РИОСВ съставят три акта и предписания за пречиствателната станция на местния фармацевтичен завод. От компанията отричат и твърдят, че започват вътрешна проверка. Според ръковдстовото на завода тази проверка ще установи евентуално повреди по техните съоражения. От Регионалната здравна инспекция пък успокояват, че лоши миризми в Разград може и да има, но те не са опасни за здравето на хората.

Регионалната екоинспекция в Русе заедно с Районната прокуратура и областната дирекция на полицията ще разследват причините за замърсяванията на въздуха в града.

Репортер: Мартин Георгиев