След тази възраст рискът от развод се увеличава с 5%

Ако искаме щастлив брак, най добре е да се оженим в края на 20-те и началото на 30-те си години, установиха учени, пише вестник "Дейли мирър".

По темата

След 32-годишната възраст рискът от развод се увеличава с 5% за всяка изминала година. До този извод стигнал Никълъс Уолфингър от университета в Юта, пише. И обратното. Ако човек се задоми в интервала между 28 и 32-години, то опасността от развод намалява с 11 на сто.

"Досега се смяташе, че колкото хората повече изчакват, преди да сключат брак, толкова по-добре”, коментира Уолфингър. „Търсеше се "зряло" решение за тази важна стъпка, което ще осигури стабилно партньорство. Но се оказва, че прекаленото изчакване, особено след 32-годишния предел, води до нестабилни бракове, досущ като при прекалено младите двойки”, споделя той.

Ученият има само известни предположения защо бракът на по-възрастните двойки е нестабилен. Тези, които дълго отлагат Менделсоновия марш, според Уолфингър, са хора с проблеми в междуличностното общуване. Те не се женят, защото доста рядко ги пожелават за партньори. А когато го сторят, техните женитби автоматично попадат под повишен риск от развод.

Бракът на много млада възраст също не вещае вечно щастие. Уолфингър отдава тази нестабилност на прибързаните решения, които гледат на него като на купон и на забава. Но подобно отношение не може да скрепи за дълго време една връзка.