Журналистът на NOVA – в интервю за 12mag.net

"Една от причините да разговарям с Миролюба Бенатова, е нейната упоритост през годините да отстоява себе си и професията „въпреки“, а не „заради“, пише Слав от 12mag.net, който се срещна с журналиста на NOVA.

"Винаги съм се чудил какво „животно“ трябва да си, за да оцеляваш след всяко хейтърско торнадо, в което попаднеш. Няма как да пропусна иронията на името ѝ в такъв контекст. Говорим за истината, тази категория от живота ни, чието съдържание позабравихме. Защо не я обичаме, истината? Говорим и за троловете като оръжие за масово поразяване, за корекомските комплекси. А антикварният пилотски шлем, не е заради дързостта на Амелия Еърхарт, която Миролюба безспорно притежава, нито защото тихомълком скача от 3500 метра и напролет ще е завършил курса си парашутист, а защото така си я представях дълго преди да случим този разговор. Няма нищо случайно", добавя Слав.

Няма как да не те върна към началото на кариерата ти, от гледна точка на технологичната еволюция. Каква е разликата в работата ти, когато започна и сега?

Нямаше интернет! (смях) Все пак това беше 1993, така че съм от аналоговата ера. Тогава беше проява на най-голямо репортерско майсторство да намериш домашния телефон на някого, за да е сигурно, че ще го откриеш. Както и домашния адрес. Съотнесено към днешния ден е все едно да имаш личния мобилен номер, адреса му, фейсбука и изобщо всичките му контакти. А, ако е някакъв началник, ценното беше да притежаваш прекия му служебен номер, на който той вдига директно, а не минава през секретарка.

Даваш ми някаква романтична идея за репортерството, почти като тайни детективи…

Тогава много се държеше на личния контакт, нещо което продължавам да практикувам. За да „разработиш“ някого, да научиш нещата, които те интересуват, трябва да се срещнеш лично с него, с негови приятели и врагове, и телефона се използва колкото да си направиш уговорките. До ден днешен съм изключителен почитател на така аналоговия контакт – среща, разговор, смях, скандал, а не чат с емоционални емотикони. Разбира се, skype дава възможност за комуникация и интервюта от дистанция, но това изобщо не може да се сравнява с истински разговор.

Kакво се случва в момента с твоята професия?

Оборотите вече са много по-забързани и да речем, че има обективни причини да не се отделя време за дълги и подробни разговори и проучвания. Потокът от информация е много бърз, а интернет ти дава илюзията, че знаеш всичко. Но, ако потърсиш, там няма да намериш публикация от 1993, тоест той затваря погледа ти само в едно десетилетие. И уж интернет е безкрайно море от информация, в което има всичко, а то не само, че няма всичко, а е само в един времеви отрязък. В интернет можем да се удавим в мултиплицирани лъжи. И когато се затвориш в интернет, като твой основен източник на информация, ти всъщност се завихряш в една голяма измама.

Kакъв процент от колегите ти държат такъв стандарт в момента? Както каза, потокът е толкова бърз и хаотичен, че често е много трудно и за интелигентен човек да си състави информирано мнение, какво остава за тези, които действат първосигнално и „яхват” всяка информация?

Аз самата ще призная, че скоро ми се случи нещо подобно. Уважаван от мен лекар беше качил във facebook информация, която ми допадна и аз я споделих, без да се замисля. Поддадох се на емоцията и на това, че статията е качена от човек, когото уважавам. Изложих се като кифладжийка и след една остра забележка под моя пост, си прибрах публикацията и умрях от срам. Точно аз, която съм израстнала с едни стандарти за проверка, които би трябвало да са ми тежко вкоренени, си позволих да се отпусна и да разпространя нещо, което си беше чиста лъжлива пропаганда.

Може би всички сме жертви на това?

Но аз си го признавам! Защото не съм трол. Троловете така работят – изстрелват слухове и лъжи, маскирани като чиста информация и действат като средство за масово унищожение. В интернет се води война и който има най-много „агенти на влияние“, той печели войната. Който има най-много хора, сайтове, механизми за мултиплициране на информация, макар и лъжлива, той печели.

Цялото интервю с Миролюба Бенатова четете тук.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.