Причината - отишъл на адрес със закъснение

Пореден случай на нападнат медик, този път в Исперих. 60-годишен фелдшер е бил бит, защото отишъл на адрес със закъснение.

Полунощ срещу първи декември. Спешният екип в който дежури Хюсеин е на адрес в Исперих, когато получава обаждане за жена в тежко състояние в село Китанчево. Линейката се движи с над 140 км/час  и стига за 4 минути на адреса. Още с влизането фелдшерът е нападнат от млад роднина на пациентката, която в това време вече е починала от задушаване.

„Един от техните, не знам близък ли, роднина ли, ме нападна с юмруци. Започна да псува, какво каза, че не сме дошли навреме. Аз нямах време да се защитя, понеже в дясната ми ръка имах спешната чанта и апарата за кръвно налягане и другата чанта. Ненадейно дойде отстрани и ме удари”, обясни Хюсеин Тесдандж, фелдшер в Спешна помощ в Исперих.

Версията на семейството - медиците закъснели повече от час.

„Мина се половин час няма и тя взе да се влошава. След това зет ми се обажда 4 пъти на 112 и няма, няма, няма”, разказа Левент Раданов.

Роднините смятат,че ако Бързата помощ е пристигнала по-рано 55 годишната жена е можело да бъде спасена.

За 30-гоишния си стаж медикът Хюсеин казва,че е бил обиждан многократно, но никога не е бил удрян.

Съпругата на Хюсеин също се тревожи, когато го изпраща на работа.

„Много е изнервен. Вчера каза от нерви, че не е могъл да седи. Уплашил се е”, разказа Немизе Тесджан.

Лекарите в спешната помощ в Исперих не искат да говорят, страх ги е.

Над 300 са нападенията над лекари, само за две години. А осъдителните присъди за побойниците се броят на пръсти. Искането на съсловието, посегателството над медици да се наказва с по-голяма строгост, така и не стигна до гласуване в парламента.