Готвят се кризисни мерки

В следващите дни се очаква да падне тройно повече сняг от този, който блокира Източна България в края на миналата седмица. Това, съчетано с прогнозата за ниски температури, доведе до свикването на кризисни щабове. Да помагат са помолени и частни фирми и земеделски кооперации.

Очакваните ниски температури вдигнаха градуса в институциите. Полиция, пожарна, АПИ и редица министерства заседават по няколко пъти на ден, следят прогнозата за времето и кога започва да вали. Всичко това, за да не се стигне отново до ситуация като тази на магистрала „Тракия” в навечерието на нова година. И отново заради този случай институциите обещаха - пак ще затварят пътища, но предварително, преди да се е случил инцидент.

Като най-опасни бяха посочени областите - Шумен, Силистра, Варна, Добрич, Разград и Русе.

По темата

 

Държавата се готви за война със снега и студа. Наближаването на снежните фронтове се следи от БАН. Планът за действие вече е готов. Челният сблъсък се очаква след два дни.

„Вероятно най-засегнати ще са в Северна и Североизточна България”, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

„Над 3 000 снегопочистващи машини са проверени и налични. Ако прогнозата се потвърди и имаме бедствие с над 1 метър сняг, ще има предварително затваряне на пътни участъци”, заяви Георги Златев – АПИ.

„Призоваваме водачите, ако не се налага пътуване, да не тръгват”, заяви Бойко Рановски – Пътна полиция.  

Указания има и за лекарите, горските стопанства,  мобилните оператори и електроразпределителните дружества.

„Имаме потвърждение от мобилните оператори, че са дублирани всички батерии на станциите, имат допълнително гориво”, обясни транспортният министър Ивайло Московски.

„Енергийната система работи в нормални условия за зимата. Разполагаме и с договор за облитане с хеликоптер и оглеждане с дронове”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

„Пациентите на хемодиализа да са хоспитализирани, за да не се прави транспорт при кризата. Същата инструкция я има към бременните – предлага се хоспитализиране за тези дни”, заяви заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

Мобилизирани са и частните земеделски производители от страната. Петко вече е дал един трактор за битката с бедствието.

„Един трактор имам и помагам на хората от селото без възнаграждение. Даже автобуси съм дърпал, докато дойдат колегите”, заявява Петко Карайотов, земеделски арендатор с. Извор, община Бургас.

Институциите предупредиха всички, че третокласните пътища ще бъдат затваряни, за да не се стигне до по-голям проблем.

 

 

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК

ВРЕМЕТО МОЖЕТЕ ДА СЛЕДИТЕ И ЧРЕЗ КАМЕРИТЕ НИ В ЦЯЛАТА СТРАНА ТУК