В Монтанско все още има недостъпни населени места и затворени пътища

Непроходимите пътища оставиха много хора без Спешна помощ. Бременна жена не успя да стигне навреме до болницата и роди в линейка, сред преспите.

С информация за пътната обстановка започва работа всеки екип в монтанския спешен център. Но поредния сигнал не може да чака. Възрастен човек е със съмнение за инсулт. Линейката тръгва, въпреки зимните условия. И ако закъса, шофьорът Митко знае.

„Търсим помощ, да ни изтеглят от преспите. Слагаме вериги само и само да ни изтеглят от преспите и да можем да помогнем на хората”, обяснява шофьорът Митко.

Но има и случаи, когато и техниката не успяла да помогне на линейката.

По темата

„И само БТР-а високо проходим взема лекар от Лом и с него заминават”, спомня си д-р Крум Крумов от Спешната помощ в Монтана.

Спешната кола успя да пристигне до човека с инсулт. Но този късмет не е имала Диана. Тя родила по пътя, сред преспите в линейката.

„Трябваше да ме изкарат с каруца до линейката. Пътят беше непробиваем. Не можехме въобще да пътуваме и да стигнем до града. И по тътя за Владимирово, родих в линейката”, разказва Диана Венциславова.

Две линейки не успели да достигнат и до Лалка от село Медковец. Tя родила у дома с помощта на жената на кмета.

„Взе и уви бебето, върза му пъпа и така. По телефона ни казаха, че пътят е много лош и не могат да дойдат”, разказва Лалка Панайотова.

Обстановката в Монтанско остава усложнена. Все още има недостъпни населени места и затворени пътища.

Репортер: Биляна Борисова